Västerbottens äldsta Trädgårdssällskap 1935 -2023
Header

Reseberättelse från årets resa till Lilla Maderia, Bjuröklubb och Bönens trädgård 7augusti 2016

augusti 29th, 2016 | gunilla holmlund in Hemsida

IMAG3743  1470562430398  1470562429813

I arla morgonstund samlades ett antal trädgårdsintresserade Obbolabor på parkeringen vid kyrkan i väntan på att den eminente busschauffören Volmar skulle komma för att hämta upp resenärerna till årets trädgårdsresa! Till Obbolabornas förvåning fanns redan ett antal Holm sundare ombord – men den skaran utökades sedan när vi vände norrut via Holmsund där vi hämtade upp ytterligare en laddning reselystna Holmsundare, innan vi styrde kosan mot norr med totalt 38(?) passagerare.

Första stoppet gjordes ute i Sikeå hamn där Kerstin plockade fram färdigbredda dubbelmackor åt alla i bussen. Förutom mackorna fick alla med sig ett litet häfte med text och bilder med info rörande de platser som skulle besökas under dagen – intressant läsning. När mackorna tagit slut o toalettbesöken avklarats återvände Volmar med buss o resenärer till E 4 för vidare färd norrut.

Nästa mål var Bjuröklubbs Fyr. Som vanligt rattade Volmar bussen med säker hand ända fram till fyrmästarbostaden, där Café Fyren numera är inrymt – där väntade lunchen på oss medan vi promenerade uppför den 255 m långa trä-rampen upp till fyren. Med oss hade vi en guide som berättade en del av fyrens historia, men Kerstins samlade historik, som vi fick med oss hem gav nog mer information än guiden – men på promenaden var det i alla fall inget fel! Fint väder och vida vyer! När vi sedan kom tillbaka till café Fyren väntade den goda lunchen på oss! När den var inmundigad var det dags för avgång mot nästa mål.

I Övre Bäck svängde vi vänster mot Kåsböle där vi besökte Irene och Bernt Wikströms fantastiska trädgård ”Lilla Madeira”! Verkligen en spännande trädgård med många oväntade upplevelser och iakttagelser! I en stenig backe har de bibehållit det mesta av ”skogens egna träd och markvegetation”. Till det har de adderat mängder av odlade växter och oväntad trädgårdskonst! Tillsammans med dammar och porlande bäckar och små pittoreska byggnader har de åstadkommit en trädgård som är helt unik i ett ”landskap” där få trädgårdsintresserade odlare skulle kommit på idén att ens försöka anlägga en trädgård! I sanning en trädgård värd att ses! Som ett extra plus kan nämnas de fantastiskt goda ”påplatsenodlade persikor” som vi också fick nöjet att avsmaka!

Efter besöket på Lilla Madeira gick färden vidare till Frälsarkransen – Bönens Trädgård som ligger i anslutning till Kusmarks kyrka! En trädgård så helt olik ”Lilla Madeira”, inte minst miljömässigt. ”Bönens Trädgård” finns i ett platt landskap med omedelbar närhet till kyrka och kyrkogård! Bönens Trädgård har, kan man väl säga, anlagts med utgångspunkt från ”Armbandet Frälsarkransen” det är en böne- och meditationsträdgård, där man kan vandra mellan olika meditationsplatser. Växterna i ”de olika rummen” är valda utifrån varje pärlas särskilda färg och innebörd.

Dessa båda trädgårdar visar också på, hur ”kreativitet och tänkande påverkar de betraktande människorna” – de som tar del av det färdiga resultatet! Dessa två trädgårdar, så fullständigt vitt skilda från varandra miljö-/artmässigt, lockar fram vitt skilda känslor hos betraktaren!

Efter besöket i Bönens trädgård återstod endast hemresan av dagens program! Samtal pågick både här och där i bussen medan en del satt tysta o memorerade dagens händelser, medan andra drömde sig bort tillsammans med John Blund! Men summa summarum av intrycken från dagen är  mycket positiva!

En liten avslutande ”knorr” på dagen kom när Volmar efter passerandet av Tavlelideninfarten valde att ta den gamla Holmsundsvägen!  Att han sedan bara passerade Holmsund utan att stanna för att släppa av alla Holmsundsbor förvånade nog de flesta! Men vi Obbolabor var förstås inte ledsna övar att vi fick stiga av först! Kanske undrade vi lite över hur det påverkade körtiden! Men Volmar körde som vanligt helt perfekt, möjligen var han lite påverkad av den värme som rått under dagen! Det var i alla fall en mycket trevlig resdag på alla sätt o vis !

Mer bilder finns under https://www.ho-tradgard.se/galleri/resor-aktiviteter/

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.